Historie

Om Salten Karateklubb

emblem


På midten av 90-tallet kom Jahn-Thore Johansen, opprinnelig fra Kristiansand, til Fauske. Johansen arbeidet blant annet som DJ ved Arena diskotek på Fauske hotell. Etter hvert kom det fram at mannen var ”karateekspert” med blått belte, 2. kyu i karate. På våren 1996 ble det snakk om at Jahn-Thore skulle starte en karateskole/klubb på Fauske og det var flere foreldre som etter hvert tok kontakt med ham. Fauske karateklubb var på denne tiden godt etablert, men de hadde som utgangspunkt aldersgrense 13-14 år for oppstart. For utålmodige barn var derfor ikke Fauske karateklubb noe alternativ.

På høsten 1996 ble tanke til handling. Fauske Budoklubb ble startet med 12-14 forventningsfulle barn fra 7-8 år og oppover til 12-13 år. Noen av foreldre ble fra starten av sterkt engasjert i klubben selv om de referansene disse hadde stort sett var relatert til filmene med Bruce Lee og Karate Kid. Først flere år senere forsto vi at vi delvis var ført bak lyset ved at Bruce Lee hadde sitt utgangspunkt i Kung Fu/Wushu og ikke karate.

Treningslokale var det ingen problemer med. Det var under åpen himmel ved Fauske Bygdetun. Utover høsten, når mørket senket seg, ble området lyst opp av ivrige foreldre ved hjelp av billys. Da snøen kom ble området tråkket ”flatt” av ivrige barneføtter i, for oss foreldre, uforståelige mønstre som ble kalt kata. Det var frontkick, sidekick, backkick og ”marashigeri”. Det siste var visstnok hentet fra karatens originalspråk, japansk. Tidvis var snøen så vidt dyp at kneløftene sikkert var i høyeste laget.

Den første graderingen i november/desember 1996 ble gjennomført på Fauske hotell og de første stripene, den gang røde, ble satt på snøhvite belter. Det var ikke noe så praktisk som tape som ble benyttet, men silkestriper som stolte foreldre måtte sy på umiddelbart etter hjemkomst. Ved den første graderingen hadde til og med noen av ungene lagt opp til en videre karriere ved at de også hadde kjøpt seg hvit drakt som visstnok het ”gi”. Det var ikke alltid like lett og finne rett størrelse til de små håpefulle så det var oppbrett på både buksebein og armer. Etter første vask var stort sett videre bretting overflødig. Men det aller viktigste ustyret, som nesten alle hadde skaffet seg, var hvite pannebånd med forunderlige japanske tegn og symboler.

I slutten av desember 1996 fikk Jahn-Thore og hunden ”Trine” leid lokaler i Sjøgata på Fauske. Det var leilighet i 2. etasje med vindeltrapp ned til det som skulle bli treningslokalet i 1. etasje. Den første perioden med trening på Fun-house ble derimot bedrevet i 2. etasje utenfor leiligheten til Jahn-Thore i et rom der taket var såpass lavt at selv 7-8 åringene fikk problemer med å dukke unna bjelker å spiker som stakk ut mens de gikk kata. Heldigvis er kataene i Shorin Ryu slik at hodet skal holdes hovedsakelig i samme høyde så frykten for å slå hodet hadde en viss oppdragende effekt på de ferske karateutøverne. Etter treningen kunne derimot medlemmene nå og da glede seg over popkorn samt en brus så til tross for de tvilsomme treningsforhold i starten var klubbmiljøet og på topp. Oppussingen av første etasje gikk heldigvis framover og etter hvert ble det etablert et oppholdsrom, et mindre styrketreningsrom og dojo innerst i bygget. Det var også en garderobe med toalett. Ventilasjonsanlegget var en dør til bakgården som kunne åpnes ved behov. ”Fun- House”, der hovedgesjeften var karateskole/klubb, var dermed etablert. Det ble også drevet danseundervisning i lokalene.

Etter hvert ble det en rimelig stor tilflyt av nye medlemmer til klubben. Det var partier for nybegynnere, viderekommende, ungdommer og etter hvert også for ”voksne” damer. På det meste hadde klubben overkant av 70 medlemmer. Tilflyten var stor og selvsagt også avgangen. Det ligger mange karatedrakter i små størrelser rundt om på Fauske. Alder for å begynne i klubben var satt til 7-8 år, men på forespørsel fikk også en ”maskot”, som da var 5 år, begynne høsten 1997. Dette var Andreas Berg Jensen.

Oppmøteprosenten var på rundt om 90 og det ble for hver termin satt opp pokal for beste oppmøte. Mang en febervarm unge var på treningen selv om det fornuftige hadde vært sengeleie.

Det var daglige treninger fra tidlig ettermiddag til sein kveld. Flere av ungene var så ivrige etter å trene at de møtte opp en halv time før treningsstart og sto å ”skrapet” utenfor inngangsdøren. I tillegg ble det de første somrene arrangert en treningsleir på 1 uke. I løpet av leiruken ble det gjennomført 20 treninger med påfølgende gradering. Det var fellesmiddager som i stor grad besto av pølser og potetstappe

Den første tiden var klubben ikke tilsluttet Norges Kampsportforbund eller Norges Idrettsforbund. Etter ca. 2 år, i 1998 ble dette ordnet og senhøsten 1998 ble det etablert kontakt med SKAN, Shorin Ryu Assosiasion Norway ved sensei Terje Årdal. Det var nemlig innen stilarten Shorin Ryu at Jahn-Thore hadde gjort sin karriere 8 år tidligere bl.a. med trener Årdal. I januar/februar 1999 kom Terje for første gang til Fauske. Det ble arrangert en treningshelg med påfølgende gradering. Noen gikk opp en grad og noen ble stående der de var. Men alle fikk sine første offisielle graderingsdiplom. De som var benyttet tidligere var ”piratkopier” fra stilarten. Klubbens sempai, Jahn-Thore Johansen graderte til brunt belte, 1 kuy. Terje Årdal har siden 1999 vært en gang årlig på besøk i klubben.

Vi begynte på denne tiden også å høre mye om en eldre herre, en sensei med navn Tsutsom Watanabe fra selveste Japan, men som bodde i Canada. Han pleide å være i Norge og Kristiansand en gang årlig. Av og til var han også i Tromsø der det også var en Shorin Ryu karateklubb som hadde sitt utspring på Andøya. Watanabe skulle komme til Kristiansand i mai 1999 for å ha en treningssamling.

Mai 1999 ble således klubbens første møte med sensei T. Watanabe. John-Eirik Eilertsen og Rune P. Berg tok med seg 12 håpefulle barn og ungdommer hvoretter de reiste til det blide Sørlandet. Vi ble innlosjert i lokalene til Kristiansand karateklubb (KKC) som den gang var tilsluttet SKAN. Samlingen ble gjennomført i Vågsbygd med påfølgende gradering for noen.

Også våren 2000 var flere av klubbens medlemmer med på treningssamling med sensei Watanabe, denne gangen i Tromsø der det var samlet utøvere både fra Fauske, Tromsø og Andøya. Fra 2001 har sensei Watanabe vært på Fauske med unntak av i 2004 da han ikke kunne komme til oss. Også dette året var flere av klubbens medlemmer i Tromsø på samlingen der.

Jahn-Thore Johansen dro fra Fauske i 2000. Klubben sto da uten hovedtrener. Klubben var i et dilemma om vi skulle legge ned virksomheten eller ikke. Heldigvis ble det tatt en avgjørelse som medførte at vi fortsatte. Fra 2000 til 2001 var Christian Bådsvik hovedtrener med sitt 2. kyu med Chris-Thomas Jahrholm, Kaja-Christin Eilertsen og Hogne Berg Jensen som hjelpetrenere. Jahn-Thore gjorde dette året en karriere i forsvaret i Harstad. Det året han var i Harstad var han jevnlig på besøk i klubben og det ble holdt en rekke helgesamlinger. Etter endt opphold i Harstad kom ikke Jahn-Thore tilbake til Fauske som vi hadde håpet, men flyttet til Kristiansand. Våren 2002 fant Christian Bådsvik ut at hans karriere som karateutøver var over i en alder av 19 år. Vi sto da igjen med Chris-Thomas, Kaja-Christin og Hogne. Chris-Thomas og Kaja-Christin var da 15 år, mens Hogne var 14 år. Chris-Thomas ble utpekt som hovedtrener og graderte på våren opp til 1 kyu. Året etter, i mai 2002 fikk klubben sin første shodan ved Chris-Thomas. Jahn-Thore vant ”kappløpet” mot et av de store mål da han noen dager før graderingen på Fauske hadde gradert til Shodan i Kristiansand.

Etter at ”Fun House” ble lagt ned i år 2000 hadde klubben sine treninger i gymsalen ved Fauske videregående skole.

Flere av klubbens medlemmer har i løpet av årene markert seg svært positivt i konkurransesammenheng både regionalt og nasjonalt. Bl.a. har klubben en gull i NM for jr. i 2001 ved Kaja-Christin Eilertsen i kumite. Av øvrige medlemmer i klubben som har flere medaljer fra NM er Hogne Berg Jensen, Andreas Berg Jensen og ”gjestemedlem” Tine Pedersen.

Klubben hadde i første del av 2000-tallet et stort fokus på konkurranser og ved hjelp av Morten Hansen lykkes den å få flere medlemmer opp på et høyt nivå i deres respektive aldersgruppe på både regionalt og nasjonalt nivå. Et av stevnene som har vært hyppig besøkt er blant annet Boden Open som arrangeres hvert år i Boden, Sverige.

Ved årsmøtet i 2004 endret Fauske Budoklubb navn til Salten karateklubb. Høsten samme år fikk klubben egne treningslokaler i 2. etasje ved Tiurveien barnehage på Vestmyra. På dette tidspunkt hadde også en del voksne/foreldre begynt å trene karate. Noen av disse har stått på og har nådd – eller nærmer seg stadig – et av målene, ”svart belte”.

Ved gradering i mai 2006 fikk klubben sine første Nidan ved Hogne Berg Jensen og Kaja-Christin Eilertsen. Samtidig graderte også Andreas Berg Jensen opp til shodan som den nest yngste utøveren i stilartens norske historie, bare 14 år gammel.

Det gleder oss å se en stadig tilstrømming av nye medlemmer som vil prøve seg innenfor japansk karate.

Klubben som startet med 12 unger og en hund ute på parkeringsplassen til bygdetunet på Fauske har pr. 2011 rundt 50 medlemmer.

Vi er rimelig sikker på at historien vil fortsette :o)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..