Shorin Ryu

Shorinryu                      

Shorinryu Karatedo – er en fellesbetegnelse for stilarter med utspring i byene Shuri og Tomari på Okinawa, som er den største av Ryuku-øyene sør for Japan.
Felles for stilartene som benevnes
Shorinryu er at de vektlegger hurtighet, smidighet, bevegelighet og evnen til å kombinere teknikker.

Den versjonen av Shorinryu som vi underviser i er Japansk Shorinryu Kenshinkai  med utspring i havnebyen Fukuoka.

På japansk finnes det flere måter å skrive Shorinryu på som gir forskjellig mening. Vår måte å skrive stilartens navn på betyr «liten».
I vesten har mange sett på dette som et symbol på at teknikkene utføres etter prinsippet fra en ung furukvist; ettergivende når den bøyes, men kommer tilbake med snert i kontringen.

Om stilartens navn har noen filosofisk betydning, hvem vet? Leser man tegnene på kinesisk i steden for på japansk – uttales Shorinryu «Shao-lin», navnet på det kinesiske tempelet som skulle være utspring for alle kampsystemer som senere skulle få benevnelsen Karate på Okinawa.

Et annet særtrekk som indikerer en kinesisk opprinnelse er hilsemåten som er beholdt i Shorinryu. I de fleste kinesiske kampsystemer hilser man ved å dekke høyre neve med venstre hånd åpen, som et tegn på respekt for motstanderen.

Nippon Shorinryu drives som en tradisjonell japansk Ryu og har derfor begrenset utbredelse. Totalt på verdensbasis er det kun 26 klubber som praktiserer denne stilarten, deriblant  finnes det 6  klubber i Norge, 4 i USA, 7 i Canada, og til slutt 8 i Fukuoka, Japan, hvor også hovedsetet for Shorinryu Karate Association befinner seg.

Instruktørene driver i all vesentlighet med karate på deltid, og har vist liten interesse for «misjonerende» virksomhet.
I Japan har stilartens utøvere satset mer på deltakelse i det japanske karateforbundets aktiviteter enn å fremme sin spesielle stilart.

I det store og hele er stilartsbegrepet av mindre og mindre betydning i Japan, en utvikling som snart vil bli den samme internasjonalt, ettersom karate blir en del av den organiserte idretten.
Ikke desto mindre er vi som utøvere av vår stilart fornøyd med å trene et funksjonelt system for karate innen en stilartsorganisasjon fri for de politiske intriger man må leve med innen større stilarter.

Dersom du vil vite mer om denne stilarten kan du klikke på denne linken!

Kilde: shorinryu.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..